bellone-520x245Huis La Bellone werd aan het begin van de 18de eeuw gebouwd in late barokstijl, hoogst waarschijnlijk in opdracht van Jean Cosyn, architect-beeldhouwer van de Grote Markt en ontwerper van het huis Coninck van Spaegnien.

Door een overdekte portiek en doorgang kom je op een binnenkoer die toegang geeft tot het huis met op de voorgevel talrijke symbolen, personages en een chronogram dat de bouw situeert in 1697. Oorspronkelijk was het een zomer- en feestpaviljoen dat onderdeel was van een groot herenhuis met verschillende paviljoenen.

Een overdekte portiek en doorgang geven uit op een binnenkoer die toegang verschaft tot het huis dat La Bellone genoemd wordt, geklasseerd in 1956. Deze opmerkelijke woning in late barokstijl werd gebouwd aan het begin van de 18de eeuw, waarschijnlijk door Jean Cosyn, architect-beeldhouwer van de Grote Markt en ontwerper van het huis Le Roy d’Espagne (Coninck van Spaegnien) dat er qua stijl zeer dicht bij aanleunt.

La Bellone werd aangekocht door de stad Brussel in 1913. De aankoop kwam er onder impuls van de vroegere burgemeester Charles Buls, die het de naam ‘Maison de la Bellone’ had gegeven, verwijzend naar de buste van de godin die op de voorgevel prijkt. In het huis hebben onder meer het Belgische Rode Kruis, de politie en de Ommegang onderdak gekregen. In 1956 werd het geklasseerd.

Onder impuls van schilder, decorontwerper en tekenaar Serge Creuz heeft het Huis van het Spektakel zijn intrek genomen. Met steun van de Stad Brussel werd het huis uitgebreid en gerestaureerd. In 1995 werden de werken afgerond met de overdekking van de binnenkoer.

In 2006 opende La Bellone het café aan de straatkant om zo de link te leggen met de buitenwereld.

Vlaamsesteenweg 46, 1000 Brussel

Advertenties