In 1238 krijgen de Francisaanse monniken of minderbroeders toestemming om een klooster te bouwen aan de Zenne in het hart van de stad. Een zeer geschikte plaats om handel te drijven en vlakbij de Sint-Niklaaskerk, waar we vandaag nog een kanonskogel uit 1695 terugvinden.

Over het klooster uit de 13de eeuw is niet zoveel bekend.
Hertog Jan I van Brabant – vooral bekend van het biermerk Primus, en ook nog een beetje als overwinnaar van de Slag bij Woeringen (1288) – werd er in 1294 begraven. In één van de grafkelders zijn vermoedelijk zijn stoffelijke resten teruggevonden.
Het gebouw had te lijden onder de godsdienstperikelen in 16de en 17de eeuw. Bij het bombardement van 1695 werd het klooster beschadigd. Napoleon liet het afbreken in 1799 om de Botermarkt aan te leggen. Bij de overwelving van de Zenne (eind jaren zestig van de 19de eeuw) werd het Beursgebouw opgetrokken en verdwenen de resten helemaal.
In 1988 werden bij het aanleggen van de riolering in de Beursstraat toevallig de ruïnes ontdekt. Nu is te bezoek als museum van de stad Brussel: Bruxella 1238.
See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles
Advertenties