Jawel, het is weer van dat, onze jaarlijkse Trefdag. Ook dit jaar trekken we naar een boeiende plek: Brussel. Een hoofdstad vol boeiende verhalen. Voor een mooie prijs krijg je onze typische Linxe formule voorgeschoteld: een boot-, bus-, fiets- of wandeltocht. Afsluitend: een overheerlijke BBQ. 

 

Voor elk wat wils: 

 • Boottocht in combinatie met Train World: ’s Ochtends bezoek je het nieuwe museum Train World. Dit universum prikkelt al je zintuigen en laat je kennismaken met de wereld van de spoorwegen in al zijn gedaanten. De getoonde objecten en replica’s worden op een boeiende manier in scène gezet, het foto-, film en klankmateriaal brengt je helemaal in de sfeer van toen of voert je naar de trein van de toekomst. Bovendien heeft de site ook op architecturaal vlak heel wat te bieden. De hoge moderne expozalen van glas, staal en beton zijn gewoonweg indrukwekkend en het prachtige historische stationsgebouw van Schaarbeek, met de originele loketten werd in zijn volle glorie gerestaureerd. In de namiddag is er een gegidste boottocht. Je geniet van de skyline van de hoofdstad en de nieuwe architectuur langs de oevers. Je ontdekt hartje Brussel en vaart richting ‘Groene Gordel’, door de haven, langs de jachthaven en de vermaarde Budabrug, langs Vilvoorde ‘Watersite’, Grimbergen en Kapelle-o/d-Bos, waar de natuur de overhand heeft. Via de sluis van Zemst vaart de boot terug naar Brussel. Geschikt voor minder mobiele personen en/of rolstoelgebruikers.
 • Bewogen kunstenaars: Deze busrit laat je geëngageerde en baanbrekende Belgische kunstenaars uit het Brusselse ontdekken. Zo trekken we naar het atelier van Constantin Meunier,  waar hij de laatste 5 jaar van zijn leven woonde en werkte. Nadien laten we je kennis maken met de leefwereld van Victor Horta, één van de grondleggers van de Art Nouveau. Het Hortamuseum is dé plek om je te verdiepen in het werk van deze baanbrekende architect. Zeg je Brussel, dan zeg je René Magritte. Deze surrealistische kunstenaar bracht enkele jaren van zijn leven door in Jette. Daar gaan we ook even op bezoek. Gespecialiseerde gidsen begeleiden ons doorheen deze musea. Bewogen-kunstenaars
 • Brussel door de ogen van een delegee: Brussel is een stad waar dagelijks bijna 400.000 pendelaars komen werken. De meeste van deze pendelaars komen met het openbaar vervoer. Om dat treinverkeer in goede banen te leiden, staat er een heel team klaar.  Om het verkeer nog veiliger te maken investeert Infrabel in grote, ultramoderne seinposten. Duik mee in de studio’s van deVlaamse Radio- en Televisieomroep, afgekort VRT, en ontdek de wondere wereld van onze publieke zender. ABVV-militanten staan paraat om ons in deze bedrijven te begeleiden.
 • Sociale woonwijken (fotografie): De volkswoningbouwwet dateert van 1889. Sindsdien zijn er verschillende vormen van grote bouwprojecten gerealiseerd. Tijdens deze rondrit maak je kennis met enkele van die projecten met aandacht voor het architecturale alsook de sociale aspecten van de betreffende tijdsgeest. Vanwege hun omvang zijn Le Logis en Floréal in Watermaal-Bosvoorde de meest bekende sociale tuinwijken uit Brussel. Deze 2 tuinwijken hebben zich laten inspireren door Engelse cottages. De Cité Moderne in Sint-Agatha Berchem is een voorbeeld van een tuinwijk geïnspireerd door het kubisme. Als laatste kan je genieten van het avant-gardistische sociale woongebouw Ieder Zijn Huis in Evere. Een gebouw op pijlers dat in grote mate is beïnvloed door het principe van l’Unité d’Habitation van Le Corbusier (zoals het gebouw Cité Radieuse in Marseille). Deze gebouwen zijn een eyecatcher voor de Bewogen Fotografen onder ons. Het zijn gebouwen die geklasseerd staan als werelderfgoed en die vanuit architecturaal oogpunt voor indrukwekkende beelden zullen zorgen. Charlotte Nys, medeoprichter van Origin Architecture & Engineering, begeleidt deze rondleiding.
 • Matongé – Herbeleef Kinshasa in Brussel: Matongé is een wijk gelegen in Elsene. De wijk is ontstaan doordat de studenten van Afrikaanse (voornamelijk Congolese) afkomst zich hier vestigden in de jaren 60. Dat vertellen de buurtbewoners je echter liever zelf in een gegidste wandeling (1.5u) doorheen de Matongéwijk. Van al dat wandelen krijg je honger. Samen met Leonora bereiden we onze eigen Afrikaanse lunch tijdens haar workshop Afrikaans koken. Dat wordt smullen! Achteraf volgt er met de medewerkers van KUUMBA, het Vlaams-Afrikaans huis te Elsene, een nagesprek.  Voor deze uitstap voorzien wij geen lunchpakket! matonge
 • Who’s afraid of Molenbeek? We horen de wildste verhalen over Molenbeek en (vooral) over hun geradicaliseerde jongeren. Maar klopt dit verhaal wel? In een gegidste wandeling (2.5u) maak je kennis met de leuke verborgen plekjes van Sint-Jans-Molenbeek. Na de middagpauze vertellen Brusselse jongeren uit Molenbeek je graag hun verhaal over hun zoektocht naar een job aan de hand van een toneelstuk. We kunnen hiervoor terecht bij de Brussel Boxing Academy, een organisatie die veel jongeren een doel geeft en hen van de straat houdt. Uiteraard zou een bezoek aan Sint-Jans-Molenbeek niet compleet zijn zonder een bezoek te brengen aan La Fonderie waar je een bezoek kan brengen aan een tentoonstelling over arbeid in Molenbeek.
 • Street Art is alive and kicking! Street art is een stroming binnen de graffitibeweging. Het verschijnsel is ontstaan in de jaren ’70 en werd toen gebruikt om politieke standpunten duidelijk te maken. We geven je inzicht in deze subcultuur tijdens een Brusselse street art parcours (2u) . Maar we blijven niet stil zitten. In de namiddag steken we de handen uit de mouwen en creëren we zelf street art in een dynamische graffiti workshop.
 • Brussel door de Eeuwen heen (stadswandeling): Hoe is Brussel ontstaan en waarom is Brussel wat ze is? Wil je een antwoord op deze vragen, kies dan zeker voor deze wandeling. Een bezoek aan de Coudenberg, het Broodhuis alsook museum 1238, worden afgewisseld met korte stukjes van een stadswandeling. Tijdens deze wandeling stoppen we bij verschillende plekken die belangrijk waren voor de kleine man of vrouw uit Brussel.
 • Brussel Anders Bekeken (stadswandeling): Verken met deze stadswandeling (3u) de geschiedenis van de kleine man. Een geschiedenis die de gewone stadsgids vaak niet kent. Onderweg kan je genieten van een drankje. Na de wandeling ben je vrij om zelf op ontdekking te gaan. Wie wil, kan eventueel nog de musea Coudenburg of Broodhuis bezoeken.  Brussel
 • Begeleide fietstocht Centrum-Molenbeek: Molenbeekse jongeren nemen je graag mee op verkenning door Brussel. Je stopt aan plekken die belangrijk zijn voor hen. Zo ga je langs bij een moskee van Molenbeek, of het Maximiliaanpark. Ook bieden ze je graag een Marokkaanse thee aan in hunjeugdhuis Chicago, een deelwerking van VZW D’Broej. Deze fietstocht is opgesteld en wordt gegidst door de jongeren van jeugdhuis Chicago zelf. Deze fietstocht bedraagt maximum 25 km. Linx+ voorziet een fiets.
 • Begeleide fietstocht Pajottenland: Een begeleide toeristische ontdekkingsrit van circa 60 kilometer in het Pajottenland, stroomopwaarts langs het kanaal Brussel-Charleroi. Een tocht met aandacht voor geschiedenis en omgeving. Rond de middag maken we de inhoud van onze musette soldaat.  Deze fietstocht is geschikt voor de semi-professioneel. Linx+ raadt je aan om hiervoor een eigen fiets te voorzien.
 • Niet-begeleide fietstocht Brussel: Bij de niet-begeleide fietstocht kom je voorbij de mooiste plekken van Brussel. Onderweg kan je een bezoek brengen aan een museum. Het parcours bedraagt maximum 25 km. Linx+ voorziet een fiets.

 

Sourced through Scoop.it from: linxplus.be

Inschrijven via de website!

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties