1828-1897

In de Brusselse Hoogstraat, in het winkeltje van zijn ouders, leert de jonge Henri Jacqmotte het koffiebranden. Hij ontdekt hoe hij de smaken en aroma’s van exotische bonen kan onthullen dankzij een uniek proces waarbij hij intense hitte en precieze koeling combineert.

1828. Henri beheerst de kunst van het koffiebranden als geen ander en  concentreert zich op het oprichten van ‘Maison Jacqmotte’. Hij legt zich nog steeds toe op een betere selectie van bonen, de controle van hun kwaliteit en het creëren van nieuwe mengelingen die nog sterker, rijker en intenser zijn. Daarnaast werkt hij ook aan de naambekendheid van zijn creaties in bars/koffiehuizen over de hele stad. Hij sluit geen compromissen in zijn keuze van koffiebonen en probeert mengelingen uit Brazilië, Java en Tanzania. Hij heeft maar één doel voor ogen: een fascinerend evenwicht vinden tussen kracht en zachtheid, tussen intensiteit en subtiliteit. Het is een zoektocht naar perfectie die heel wat generaties van koffiebranders zal bezighouden…  Hij laat de versgebrande koffie rechtstreeks afleveren bij de Brusselse kruideniers met paard en kar. De naam Jacqmotte staat synoniem voor kwaliteit. De winkeliers zetten dan ook met trots de merknaam op hun gevel.

1897-1930

Als Henri sterft, neemt zijn nicht Louise-Marie Jacqmotte de zaak over. Haar verfijnde smaak geldt niet alleen voor koffie. In 1897 ontwerpt de bekende schilder Fernand Toussaint in haar opdracht een affiche in Art Nouveau-stijl. De reproducties blijven tot op vandaag overal ter wereld interieurs sieren.

De ongeëvenaarde smaak van koffie Jacqmotte zorgt voor een groeiende vraag. Om daaraan te voldoen breidt de koffiebranderij in de Hoogstraat uit tot een groot deel van het huizenblok. De geur van versgebrande koffie is onlosmakelijk verbonden met de geschiedenis van de wijk.

In 1914 wordt de sierlijk gedraaide cafetière in Louis XVI-stijl gedeponeerd als officieel embleem van Maison Jacqmotte. Hij zal decennialang symbool staan voor koffiecultuur en verfijnde genoegens.

Begin jaren ’30 wordt de leiding van het bedrijf overgenomen door Simonne Jacqmotte en haar echtgenoot Willy Lauwers. Al snel ontwikkelt die laatste zich tot Meester-koffiebrander, met dezelfde drang naar perfectie als zijn illustere voorganger Henri Jacqmotte.

1930-heden

De geschiedenis gaat voort. De vergaarde kennis wordt doorgegeven aan de volgende generaties. De persoonlijkheid van diegenen die volgen verrijkt de steeds beter wordende expertise in het koffiebranden. Al deze karakters samen maakten van Jacqmotte koffie de koffie zoals ze vandaag is.

Tot op vandaag blijft de geest van Henri Jacqmotte en zijn opvolgers bewaard.

Geobsedeerd door het bewaren van de smaak, ontwikkelt ‘meneer Willy’ samen met ingenieur Jean-Pierre Lamotte in eigen huis een machine die de versgemalen koffie verpakt zonder verlies van aroma. Een ware revolutie in de jaren ’60.

Toen Architect Michel Jaspers en zonen Philippe en Laurent Jaspers de oude vervallen koffiefabriek van Jacqmotte ontdekten in de Marollen onstond de ambitie uit om deze te herscheppen tot wat Espace Jacqmotte de dag van vandaag is geworden: Waarschijnlijk het eerste gemengde complex op grote schaal in hartje Brussel, bestaande uit apartementen, luxueuze lofts, kantoren en winkels.

(Bron: http://www.jacqmotte.be en http://www.espacejacqmotte.be)

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties