Een verhaal van Egide van der Heide en Sabine Miedema.

Van rivier naar voetgangerszone

Broekzele, woonplaats op de natte gronden, was de naam van het gehucht dat pakweg 1000 jaar geleden ter hoogte van het huidige Sint-Goriksplein ontstond op een eilandje in de rivier de Zenne. Dit gehucht zou uitgroeien tot de Belgische hoofdstad zoals we die vandaag de dag kennen. In het huidige stadsbeeld is er weinig terug te vinden van die natte gronden. Maar een blik in de geschiedenis toont dat het uiterlijk van de stad sterk beïnvloed is door het water van deze rivier.

Tot halverwege de 19e eeuw had Brussel geen schoonheidsproblemen en kronkelde de Zenne als de stedelijke slagader van zuid naar noord. Brussel was niets meer en niets minder dan het was: een Brabantse stad met een middeleeuws uiterlijk. Het aanzicht van de stad werd bepaald door de loop van de rivier en het doen en laten van de bewoners en de sporen die ze daarbij achterlieten. Gebouwen en straten ontstonden uit praktische redenen, megalomanie was slechts aanwezig op de Grote Markt waar de rijkdom van de gilden zich uitten in prachtige herenhuizen.

Maar in de loop van de 18de eeuw en zeker in de 19e eeuw groeit Brussel langzaam uit haar voegen. Veranderingen zijn nodig om de bevolkingsdruk op te vangen. In 1810 bepaalt Napoleon dat de stadsomwalling moet verdwijnen. De grens tussen de binnen- en buitenstad valt daarmee weg. Daarvoor in de plaats beslist Napoleon om brede lanen te maken, om zo Brussel extra allure te geven. Vandaag de dag heerst koning auto over deze boulevards en kennen we de omwalling nu beter als de binnenring.

 Met de aanleg van de vijfhoekvormige boulevards geeft Napoleon het vroege startsein voor grote veranderingen in Brussel. Zeker na de onafhankelijkheid wil België niet onderdoen voor de omliggende landen. Brussel wordt het prestigeproject en de benedenstad mag eindelijk ook meedoen. Brussel met zijn verschillende gemeentes wordt één project. De grondlegger van dit project was de in 1859 aangestelde wegeninspecteur Victor Besme. Samen met de pas gekroonde Koning Leopold II en de nieuwe burgemeester Jules Anspach maakte hij van het huidige Gewest Brussel een meer samenhangend geheel. De beleidsplannen stelde hij in 1862 op in het Algemeen plan voor de uitbreiding en de verfraaiing van de Brusselse agglomeratie.

Sourced through Scoop.it from: www.demoeial.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties