In 1502, tien jaar na de ontdekking van Amerika, maakte Europa kennis met cacaobonen.

Op dat ogenblik kon niemand vermoeden welke belangrijke rol deze bonen zouden spelen. In die tijd werden ze vooral gebruikt als betalingsmiddel.

Zesentwintig jaar later keerde Hernán Cortés, de Spaanse conquistador, naar Spanje terug met een lading cacaobonen, materiaal om ze te verwerken en het recept voor het maken van chocolade. Het zou echter nog tot 1580 duren alvorens de eerste chocoladewinkel op Spaanse bodem het licht zag.

Chocolade werd in het begin hoofdzakelijk als drank gebruikt. Vanaf de 18de eeuw maakte de opkomende industrialisering het mogelijk om chocolade op grotere schaal te verwerken en  te democratiseren. De vindingrijkheid van de chocolatiers overal ter wereld deed de rest.

Vanaf toen werd chocolade ook in vaste vorm verkocht. In Brussel begon alles met de Belgische chocolatier Jean Neuhaus. Hij vestigde zich in 1857 in Brussel en opende een apotheek in de prestigieuze Koninginnegalerij. Hij omhult zijn  medicijnen met een laagje chocolade om ze een betere smaak te geven. In 1912 vond zijn zoon de befaamde praline uit : een gegrilde amandel of hazelnoot in een omhulsel van chocolade. Deze kleine lekkernijen vielen enorm in de smaak bij de Brusselaars en werden weldra gevolgd door nieuwe creaties. De naam Neuhaus kreeg op korte tijd grote bekendheid. In 1915 hadden de pralines al zo’n succes dat er een speciale verpakking werd ontworpen om ze in de beste omstandigheden te vervoeren en bewaren : de ballotin. Dit kartonnen doosje maakt het mogelijk om pralines mooi in lagen op elkaar te stapelen en is tegelijk een mooie geschenkverpakking. Pralines schenken is sindsdien een echte Belgische traditie geworden.

Pralines bestaan in alle smaken. In Brussel waait de chocoladegeur u in vele straten tegemoet als een onweerstaanbare verleiding. Sommige wijken zijn bijzonder rijk aan chocoladeateliers en –winkels : de Zavel en de Kunstberg, de omgeving van de Grote Markt en de Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen.

In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest alleen zijn er 32 ondernemingen actief in de verwerking van cacao en de productie van chocolade en aanverwant snoepgoed. Deze bedrijfstak geeft werk aan 850 personen. Bovendien telt het gewest meer dan 250 gespecialiseerde handelszaken die chocolade, gebak en afgeleide producten verkopen.

In Brussel hoeft u nooit bang te zijn voor een indigestie!

(Bron: Visitbrussels.be)

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties