Het Spanjeplein ligt verscholen tussen het centraal station en de grote markt en is een vergeten plek in Brussel.

SpanjepleinHet nodigt ook niet echt uit. Toch refereert de naam van dit plein aan een belangrijk deel van de geschiedenis van Vlaanderen en Brussel, namelijk de twee eeuwen dat de Spaanse Habsburgers en de Zuidelijke Nederlanden nauwe banden hadden. Aan de Spanjaarden dankt België, het katholicisme, maar ook de aardappels en cacao. Laat nu België beroemd zijn om zijn frietjes en pralines.
Op het plein staat een standbeeld van twee beroemde figuren uit de Spaanse literatuur: Don Quichot en Sancho Panza. Het werd gemaakt door vader en zoon Lorenzo en Frederico Coullaut Valera. Brussel kreeg het beeld cadeau van Spanje na afloop van het Spaans voorzitterschap van de Europese Gemeenschap in 1989. Het is een vrijwel exacte kopie van het standbeeld dat op het Spanjeplein in Madrid staat.

Tegenover het beeld van Don Quichot staat het ingetogen beeld van de Hongaarse componist Bela Bartok. Dit standbeeld, gemaakt door Imre Varga is door de stad Budapest aan Brussel geschonken ter ere van de 50ste sterfdag van Bartok. Bartok kwam geregeld hier en Brussel is belangrijk geweest voor de verspreiding van zijn muziek en bekendheid.

Sourced through Scoop.it from: izi.travel

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties