Victoria is een van de grote namen in de geschiedenis van de Belgische chocolade. In de gloriejaren werkten hier tot 4.000 personen. De onderneming, opgericht in 1896 door Charles Jeghers, Émile Bossaert en Joseph Carlier, begon als koekjesfabriek. In 1899 omvatte de catalogus reeds 131 verschillende koekjes en wafeltjes. Reclamecampagnes met affiches van o.a. Privat-Livemont en Nathaniel Sichel verspreidden de faam van de producten. In 1908 ging de koekjesfabriek ook chocolade maken en weldra werden tabletten en dozen verkocht met afbeeldingen van de koninklijke familie. Op de huishoudchocolade volgden de variëteiten met melk, amandelen en hazelnoten. Al snel werden ook vestigingen geopend in Nederland – zoals blijkt uit de mozaïeken op de gevel – en Frankrijk. De gebouwen, waarvan een deel vandaag het interactieve museum Belgian Chocolate Village huisvest, hebben de 20ste eeuw en de twee wereldoorlogen meegemaakt. In 1916 ontwierp architect Arthur Pladet de plannen voor een volledig op elektriciteit werkende chocoladefabriek, waarin vandaag Godiva gevestigd is. Aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog, vulde de zoon van een van de stichters, Oscar Bossaert, de fabriekskelders met cacaobonen en suiker, waardoor het bedrijf de tewerkstelling kon handhaven tijdens de oorlogsjaren. De Expo 1958, met het indrukwekkende Victoriapaviljoen, betekende het hoogtepunt van de chocoladefabriek, alvorens die in 1970 opging in de grote voedingsgroepen die toen werden opgericht. Vandaag kan men in de gerestaureerde vroegere directiekantoren nog het keramiekpaneel bewonderen, vervaardigd door Célestin Helman voor de twintigste verjaardag van de onderneming.

Sourced through Scoop.it from: visitbrussels.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties