Gui Polspoel heeft Lucas Catherine te gast, de auteur van het pas verschenen boek ‘Brussel – Van renaissance tot republiek’. Enkele van de meest interessante periodes uit de Brusselse geschiedenis komen aan bod. 

 

Een gezellige roomse keizer die rondstruinde in Olen en elders: zo portreteerden de katholieken keizer Karel, en zo leerde u hem kennen op school. Maar in het echt was Karel een oorlogsstoker. Altijd en overal en bij iedereen op zoek naar geld om zijn oorlogen te financieren. Gedreven door haat tegen al wat niet katholiek was. De man van repressie en oorlog tegen indianen, Ottomanen, Noord-Afrikanen maar ook… tegen zijn eigen Brusselse bevolking toen die voor religieuze en maatschappelijke verandering koos. 

Lucas Catherine, historicus van Vergeten Zaken, vertelt het verhaal van de Geuzenopstand in Brussel, maar ook, nadat de adel het verzet opgeeft en letterlijk met de noorderzon verdwijnt, het verhaal van de Brusselse burgerij en het volk dat de republiek uitroept en een soort Franse Revolutie avant la lettre wil doorvoeren. Met getuigenissen van alle bekende en minder bekende renaissancefiguren en artiesten die toen in Brussel verbleven, van Dürer tot Erasmus, van Vesalius tot Pieter Bruegel.

Sourced through Scoop.it from: www.brusselnieuws.be

"Brussel · Van renaissance tot republiek",
Lucas Catherine, EPO/Berchem, 2014, ISBN 9789462670006, € 19,90

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties