Het Paleis der Natie is de zetel van het Belgische Federale Parlement en is gelegen in de beroemde Wetstraat, tegenover het Warandepark. 

Het Paleis der Natie werd gebouwd in 1779, volgens de plannen van de Franse architect Barnabé Guimard, voor de Soevereine Raad van Brabant. Sinds 1831 is het de zetel van de Kamer van volksvertegenwoordigers en de Senaat. 

Het gebouw deed eerst dienst als vestigingsplaats van de Soevereine Raad van Brabant, het hoogste rechtscollege en bestuurslichaam van het hertogdom Brabant. Onder de Franse overheersing waren de rechtbanken er gevestigd, met gevangenissen voor de tippelaarsters in de kelders. Ten tijde van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden deed het gebouw dienst als vestigingsplaats voor de Staten-Generaal, die afwisselend vergaderde in Brussel enDen Haag. Uit die periode stamt de plenumzaal, die in 1817 werd gebouwd. Op 29 december 1820 werd het hele paleis vernield door een brand en diende het heropgebouwd te worden. De middelen daartoe werden door de Staten-Generaal van het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden middels een staatsschuld in 1822 vrijgemaakt. 

 Plattegronden van het Paleis der Natie, uit Pierre-Jacques Goetghebuer(1827), Choix des Monuments

Bij de Belgische Revolutie vestigde het Voorlopig Bewind en het Nationaal Congres zich in de leeszaal van het huidige parlement. Een standbeeld vanLeopold I van België werd gemonteerd vooraan in de Plenumzaal, de troon werd verwijderd en een podium voor de voorzitter met ruimte voor een spreekgestoelte werd geïnstalleerd zodat vanaf 1831 de ruimte gebruikt kon worden door de Kamer. Er werd bijkomende kantoorruimte voorzien in een vleugel richting Leuvenseweg. De huidige senaatszaal dateert van 1843. De wandelgangen van de Kamer werden versierd met borstbeelden van de voormalige eerste ministers. Portretten van kamervoorzitters hangen in de leeszaal.

Op 6 december 1883 werd het gebouw vernield door een tweede brand. De koepel was ingestort, de vergaderzaal verwoest. De bibliotheek van de Kamer ging in de vlammen op, en naast de hele inboedel van het Paleis ging ook de originele Grondwet van België verloren. Architect Hendrik Beyaert begeleidde de heropbouw van 1884.

Sourced through Scoop.it from: www.senate.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties