Nicolas Jean Rouppe werd op 17 april 1768 geboren in Rotterdam, Nederland. Hij studeerde theologie, maar gaf het priesterschap op en ging in 1794 in de politiek. Hij bekleedde verschillende publieke mandaten tijdens de Franse bezetting waaronder dat van burgemeester van Brussel. Tijdens het Verenigd Koninkrijk der Nederlanden bekleedde hij geen enkel mandaat. In die periode ging hij vaak om met de oppositie om de revolutie van 1830 voor te bereiden. Op 22 oktober 1830 werd hij benoemd tot burgemeester van de Stad Brussel. Rouppe was al op leeftijd toen hij zijn functie opnam. De omvang van de taak werd hem te veel. Hij stierf op 3 augustus 1838. 

In september 1831 was hij ook volksvertegenwoordiger van Brussel, maar hij trok zich in 1835 terug om zich enkel en alleen te concentreren op zijn functie als burgemeester van Brussel. Tijdens zijn burgemeesterschap maakte Rouppe de inauguratie van koning Leopold I mee en diens huwelijk met Louise Marie d’Orléans. Hij kreeg ook te kampen met een choleraepidemie. Hij hield zich eveneens actief bezig met de oprichting van de Université Libre de Bruxelles (ULB). Hij zag ook de eerste trein van het continent rijden die Brussel met Mechelen verbond.

Het Rouppeplein, met in het midden een fontein die de Stad Brussel weerspiegelt, eert de nagedachtenis van deze Brusselse burgemeester.

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties