Meer dan duizend jaar geleden ontstond Brussel langs het water. 

Dit bewijst dat het honderdjarige bestaan van de Haven van Brussel als zeehaven en de vijftien jaar van de gewestelijke maatschappij van de Haven van Brussel binnen een lange haventraditie kaderen. Sinds de late middeleeuwen is de stad altijd een belangrijk communicatieknooppunt geweest en het is ook hier dat in 1835 de eerste spoorverbinding op het vasteland werd geopend. Brussel is van oudsher dus niet alleen een havenstad, Brussel is van oudsher ook multimodaal. 

De Haven van Brussel heeft dat goed begrepen en heeft aan de waterweggebonden activiteiten een TIR centrum (groot complex van opslagruimtes) gekoppeld, dat rechtstreeks met het Brusselse autowegennet is verbonden. De Haven van Brussel is een draaischijf en speelt een essentiële rol als centrum voor de bevoorrading en de herverdeling van goederen in het gewest en in zijn hinterland. 

Brussel is altijd al een groot handelscentrum geweest en speelt een sleutelrol in de Belgische economie. Het Brussels Gewest is uiterst gediversifieerd. Binnen de verschillende industrieperimeters van het Brussels Gewest neemt de haven een essentiële plaats in, zeker in termen van tewerkstelling: met 350 ondernemingen is de haven goed voor 13 000 jobs, waarvan 8 000 rechtstreekse. 

Sourced through Scoop.it from: www.havenvanbrussel.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties