Van financieel machtscentrum tot biertempel 

 

Het jaar 1871, de plaats: Brussel. Onder impuls van de toenmalige burgemeester Jules Anspach (1829-1879) is de overwelving van de Zennerivier binnen het stadscentrum een feit. De burgervader koesterde evenwel nog andere ingrijpende stedenbouwkundige plannen… 

 

Anspach’s project 

Op de vrijgekomen plaats voorzag hij de aanleg van brede lanen met prestigieuze herenhuizen en appartementen voor de gegoede burgerij. De stad organiseerde een groots opgezette architectuurwedstrijd voor het mooiste gevelontwerp. De in die tijd toonaangevende architect Hendrik Beyaert (1823-1894) won met zijn plannen voor de fraaie renaissancevoorgevel van het huis “Hier iste in de kater” de eerste prijs.  

 

Om het economisch belang van Brussel in de verf te zetten, waren intussen al de werken gestart voor het oprichten van een nieuw beursgebouw. Het was de in Amsterdam geboren architect Léon Suys (1823-1887) die de plannen had uitgetekend voor deze Brusselse Beurs, een gebouw dat moest uitgroeien tot het financieel machtscentrum van het ganse land.

Sourced through Scoop.it from: historiek.net

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties