De “Deutsche Arbeiterverein” kwam 2 keer per week bijeen in café De Zwaan. Op woensdagavond werd een debat-vergadering georganiseerd met discussie over politieke, sociale en economische problemen. De zondagavond was eerder een ontspanningsavond waar ook de dames waren toegelaten.

 

Op oudejaarsavond 1847 organiseerden ze een banket in De Zwaan. Uit het verslag in de “Deutsche Brüsseler Zeitung” (een Brusselse Duitse krant die ongeveer 800 exemplaren telde ) leren we dat Marx een heildronk uitbracht op “de weldaden van een vrijzinnige grondwet in een land waar vrije meningsuiting en recht van vereniging bestaan en waar een humanitaire uitstraling kan plaatsgrijpen tot welzijn van geheel Europa”.

En de krant vervolgde : “Na het banket en de muziek had een dramatische voorstelling plaats, waarin mevrouw Marx haar geniale declamatietalent ten toon spreidde. Het is een hartverheffend schouwspel als voortreffelijke dames zich toewijden aan de opvoeding van het proletariaat. Mevrouw Marx geeft aldus een voorbeeld dat navolging verdient”.

 

 

Bron: “Marx in Brussel”, Edward De Maesschalck

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties