Vroeger deden de Brusselaars hun inkopen eerder bij de ambachtsman aan huis. Vanaf 1174, en misschien zelfs eerder, bestonden er al twee markten: een in de bovenstad en een in de benedenstad. De eerste vond plaats in de buurt van het Oud Korenhuis, naast het huidige Sint-Jansplein. De andere werd dicht bij de Sint-Niklaaskerk (patroonheilige van de handelaars) gehouden en werd de ‘nedermerct’ genoemd. De klokken van de kerk kondigden de opening van de markt aan. In 1452 gaf de Hertog van Bourgondië, Filips de Goede, toestemming om wekelijks een markt te organiseren voor het Stadhuis. Deze plek lag dicht bij de huidige Hallenstraat, waar de koopwaar, die per boot over de Zenne werd aangevoerd, gelost werd. Vanaf 1291 stond er een houten kraan om de boten te ontladen.
Al zeer vroeg werden er op verschillende plaatsen in de stad hallen gebouwd. Oorspronkelijk waren het eerder houten barakken, maar wegens het brandgevaar werden ze vervangen door stenen gebouwen.
De Brusselaars konden er vlees, graan en brood kopen. Zo was het Broodhuis op de Grote markt, waar nu het museum van de Stad is gevestigd, de broodhal en bevond zich op de Grasmarkt erachter een slachthuis.
Om vis te kopen ging men vanaf 1289 naar de vismarkt tussen de Korte Beenhouwersstraat en de Bergopstraat.
In de 16de eeuw ontstaat ook de « OUDE MERCT ». Vanaf 1640 kan men op dinsdag en donderdag op het Anneessensplein terecht voor een rommelmarkt. Tegenwoordig wordt deze markt dagelijks gehouden op het Vossenplein en wordt ze onder meer de « Vieux Marché » of Den â mêt, Den Neuwen â mêt genoemd.
In 1854 werd beslist om het Vossenplein aan te leggen. De naam werd overgenomen van de aanpalende Vossenstraat, die al sinds de 15de eeuw bestond. In 1873 installeerden de tweedehandsverkopers zich officieel op dit plein.
In 1919 werd de markt uitgebreid van twee dagen per week tot zeven!
De markt voor afvalvlees
In het midden van de 19de eeuw bood de Rue aux Suifs (ongeveer ter hoogte van de huidige Grétrystraat) achtereenvolgens ruimte aan de gevogeltemarkt, de slachtafvalmarkt en de huidenmarkt.

Sourced through Scoop.it from: entreprendre-brucity.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties