De Marollen kennen we als de oudste volksbuurt van Brussel. In de middeleeuwen lag het buiten de eerste stadsomwalling. Vroeger was het straatbeeld gevuld met gewone mensen en zwervers. Tegenwoordig wordt alles hip en duur.

Herhaaldelijk zijn de Marollen – en de oorspronkelijke bevolking – in hun bestaan bedreigd. Poorters staken in de 14de eeuw de huizen in brand om de armere bevolking te verjagen. 1400 mensen werden dakloos. In de 19de eeuw zorgde de bouw van het justitiepaleis dat er 1000 gezinnen op straat kwamen te staan.

In 1969 zou een groot deel van de Marollen opnieuw plaats moeten maken voor een uitbreiding van het justiepaleis. Maar, dit was buiten de waard gerekend. De Marolliens vormden een comité dat heftig reageert: de ‘Bataille de la Marolle’. De strijd werd gewonnen in september 1969, een pilootproject dat in woningen voorzag was het resultaat.

Twintig jaar later, 1989, werden de bewoners van de Samaritanessenbuurt massaal uit hun woonst gezet. Het protest kreeg de naam ‘Operatie Matras’. Het resultaat was een enerzijds een wijkcontract, anderzijds een oprukkende sablonisering en gentrificatie.

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties