Vlak tegenover de kerk van de Zavel ligt het plein van de Kleine Zavel, één van de architecturale juweeltjes van het Brusselse centrum. In deze tuin in neorenaissancestijl staat ook een groep beeldhouwwerken van de grootste Belgische kunstenaars uit de negentiende eeuw.

In de jaren 1880 stelde de Brusselse burgemeester Charles Buls voor om de wijk te verfraaien en het plein om te vormen tot een verleidelijk mooie tuin die in 1890 werd opengesteld voor het publiek.

De symmetrische bloemperken leiden naar een verhoogde fontein, waarvan het cirkelvormige waterbekken gedomineerd wordt door het beeldhouwwerk van de graven van Egmont en Hoorn. Daarachter voeren twee boogvormige trappen naar het Egmontpaleis. De aanplantingen hebben een symbolische functie: de negen perken met gesnoeide buxus die het grasperk langs de Regentschapsstraat omlijsten, staan voor de negen provincies die België in die tijd telde. Een ander bloemperk in de vorm van een kroon staat symbool voor België. Rond de Kleine Zavel loopt een heel mooie afsluiting in smeedijzer, bestaande uit panelen met gevarieerde motieven en zuilen.

Sourced through Scoop.it from: www.duurzamestad.be

See on Scoop.itDiscover Brussels – Brussel ontdekken – Découvrez Bruxelles

Advertenties